AKO SE ČESTO BUDITE SA BRŽIM OTKUCAJIMA SRCA, OVO JE RAZLOG: Ova stvar može da dovede i do SMRTI U SNU
Srce, Foto: Profimedia

pažnja

AKO SE ČESTO BUDITE SA BRŽIM OTKUCAJIMA SRCA, OVO JE RAZLOG: Ova stvar može da dovede i do SMRTI U SNU

Ubrzan rad srca nakon buđenja može biti rezultat drugih uzroka

Objavljeno:

Ako se ujutru probudite sa bržim otkucajima srca ili neobičnim osećajem da vam srce kuca, možda imate neku vrstu srčane aktivnosti ili takozvane palpitacije.

Jedno od glavnih stanja koje može izazvati palpitacije je apneja u snu, koja može biti potencijalno ozbiljan poremećaj. Pojavljuje se kada disanje prestane dok spavate. Ovo se dešava kada mozak ponekad ne uspe da pravilno komunicira sa mišićima koji regulišu disanje.

Češće, međutim, apneja u snu može biti povezana sa obrascima opuštanja mišića u zadnjem delu grla, što može dovesti do sužavanja disajnih puteva. Takvo suženje može dovesti do pada unosa vazduha i pada nivoa kiseonika u krvi.

Pad nivoa kiseonika u krvi može otežati disanje, ponekad izazivajući gag refleks. To onda može pokrenuti mozak da vas probudi, makar samo na trenutak. Kao rezultat toga, postoji loš san i povremeno lupanje srca nakon buđenja.

Palpitacije takođe mogu izazvati promene u položaju tokom spavanja

srce
foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

Apneja u snu je veoma česta, posebno među ljudima koji imaju višak kilograma, a osećaj lupanje srca nakon buđenja može potencijalno da ukazuje na apneju u snu. Pošto apneja može biti potencijalno ozbiljna, potrebno je da posetite lekara da biste utvrdili tačan uzrok i dobili odgovarajući tretman.

Međutim, ubrzan rad srca nakon buđenja može biti rezultat drugih uzroka. S jedne strane, palpitacije mogu biti rezultat jednostavne promene položaja tokom spavanja. Oni takođe mogu biti rezultat promena u vezi sa spavanjem u takozvanom autonomnom tonusu, 24-časovnom naporu nervnog sistema da održi funkcionisanje tela automatski, čak i dok spavate.

Međutim, najčešći uzrok bržeg otkucaja srca nakon buđenja je apneja u snu. Pošto je to ozbiljno zdravstveno stanje, trebalo bi da posetite kardiologa kako biste utvrdili tačan uzrok i dobili odgovarajući tretman.

Lupanje srca nije nužno opasno, ali ukazuje na druge zdravstvene probleme

Prema Michael J. Blaha, direktoru kliničkih istraživanja u Johns Hopkins Ciccarone centru u Merilendu, palpitacije su senzacije abnormalnog otkucaja srca koji mogu trajati samo nekoliko sekundi i predstavljaju preuranjene otkucaje srca. Oni takođe mogu biti uporni, potencijalno ukazujući na aritmiju.

Aritmija se javlja kada otkucaji vašeg srca odstupe od normalnog tempa. Ovo može značiti otkucaj koji se dešava brže od normalnog, sporije od normalnog ili kao nepravilan otkucaj. Međutim, za razliku od aritmije, palpitacije nisu nužno opasne i mogu vam pomoći da otkrijete druge zdravstvene probleme.

04:47

OD DRAGANE ZAVISI DA LI ĆE SE BRAK SPASITI! Vesna Rivas: Uvek sam bila skeptična prema Toniju, sada neka sluša svoje srce

(Espreso/novi/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.